Nibbixweer helpt sportverenigingen met energiebesparingen

In navolging van de reeds in gang gezette energiebesparende maatregelen in de door de gemeente verhuurde sporthallen, gaat Nibbixweer nu ook sportverenigingen met eigen accommodaties ondersteunen bij het besparen van energie. Energiebedrijf NUON rekende uit dat sportverenigingen in Nederland tot 30 miljoen euro kunnen besparen op hun energierekeningen. Nibbixweer helpt de verenigingen in de gemeente op weg.

Maurice de Hond zocht in opdracht van NUON uit hoe de sportverenigingen in Nederland er financieel voor staan. Landelijk gezien merkt 36% van de sporters en vrijwilligers dat hun vereniging de broekriem moet aanhalen. Een belangrijk deel van de kostenbesparing kan gevonden worden in energiebesparende maatregelen. De energiekosten zijn gemiddeld 15-20% van de begroting van een sportvereniging. NUON komt met een lijst van vijf quick wins die verenigingen kunnen toepassen om energie te besparen.

energiemeter
  1. Gebouwen isoleren
  2. Verwarmingsinstallatie beter afstellen (of vervangen)
  3. Zuiniger verlichting (vooral buiten)
  4. Zuiniger keukenapparatuur (vriezers, koelkasten)
  5. Duurzame energie (zonnepanelen of zonneboiler)

Nibbixweer gaat verenigingsbesturen helpen door kosteloze quick scans aan te bieden, waarmee de vereniging duidelijk krijgt welke besparingen voor haar accommodatie het meeste opleveren. Daarnaast helpt Nibbixweer om de verbruiken inzichtelijk te krijgen, door de aansluitingen van de accommodaties op te nemen in het energiemonitoringsysteem van de gemeente en slimme meters te laten plaatsen waar nodig.

Verenigingen betalen hier het eerste jaar niks voor. Met het verkregen inzicht kunnen effecten van getroffen besparende maatregelen in beeld gebracht worden, zodat de clubleden kunnen zien wat ze opleveren. Wethouder Roy Roessink laat onderzoeken of er op sportparken energiedisplays kunnen komen, waarop naast sportuitslagen en clubinformatie ook gegevens over energiebesparende projecten gepubliceerd kunnen worden.